Vele verschillende zorgverleners onder één dak

RobertJanRobertJan Hoogendoorn: “We waren er van overtuigd dat samenwerking tussen de eerstelijns zorgverleners steeds belangrijker werd.” Onze ideeën werden 11 jaar geleden concreter toen we een volgende stap namen door verregaande samenwerking aan te gaan met meerdere huisartsen onder de naam ‘Huisartsen onder één dak. 

Deze samenwerking werd gehuisvest in het tijdelijke ‘noodgebouw’ in het Lupineparkje en gaandeweg kreeg ons oorspronkelijke idee meer vorm en werden de contouren van een mogelijke multidisciplinaire praktijk duidelijk. De daaropvolgende jaren werden onze plannen concreter, er werd een investeerder gevonden en er kwamen serieuze bouwplannen. In 2016 ondertekenden wij samen met mede-initiatiefnemers Apotheek Ridderveld en Fysiotherapie Alphen het huurcontract. Daarna polsten we verschillende andere zorgverleners of ze met hun specialisme in het multidisciplinair centrum wilden werken. Begin 2018 startte de bouw van het centrum."

Schermafdruk 2019 10 09 12.25.43Korte lijnen
"Een groot voordeel van verschillende zorgverleners onder één dak zijn de korte lijntjes tussen elkaar, als je een vraag hebt over een patiënt of een behandeling kun je vrijwel altijd wel even bij elkaar binnenlopen. Dit scheelt ons veel tijd. Het is ook gemakkelijk om patiënten naar een zorgverlener te sturen die in het gebouw is gevestigd, maar als we denken dat een zorgverlener buiten ons centrum geschikter is voor de klachten van de patiënt, dan zullen we daarnaar verwijzen. Uiteindelijk ligt de keuze voor een zorgverlener altijd bij de patiënt en niet bij ons. Als we een MDO (multidisciplinair overleg) houden, kunnen we dat hier in een van de spreekkamers doen, dat scheelt reistijd."

Het voordeel van de patiënt
"Ons pand is gevuld met vele verschillende disciplines en dat is voor de patiënt gemakkelijk en biedt betere zorg omdat we dat beter op elkaar kunnen afstemmen. Binnen Alphen op één Lijn werken we al op veel terreinen samen met de apotheek, fysiotherapeut en diëtist waardoor de kwaliteit van zorg voor de patiënt is gewaarborgd. We hopen dat in de toekomst de andere ‘nog niet aangesloten’ zorgverleners zich aansluiten bij Alphen op één Lijn. Een ander voordeel is dat het doorsturen binnen het pand de patiënt reistijd scheelt."

LUPINE kopieHet pand
"Tja, wat valt erover te zeggen… het is echt prachtig geworden, het voelt comfortabel. We hebben allemaal fraaie ruime en lichte kamers, mooie wachtruimtes en behandelkamers. Het huisstijlpalet van vier kleuren is weloverwogen gekozen en consequent doorgevoerd. Hierdoor straalt het pand ‘samenhang’ uit. Deze kleurstelling komt terug in ons gezamenlijke logo."

 

­