Op 21 maart is er namens de huisartsen, apotheken, fysiotherapeuten en dietisten die zijn aangesloten bij Alphen op één Lijn de onderstaande patientenbrief verstuurd inzake het behandelbeleid ivm Coronacrisis.

nieuwsbriefkop

Beste mevrouw, meneer, 

De afgelopen week is voor iedereen een vreemde week geweest. Wij hebben onze huisartsenpraktijken en de eerstelijnszorg noodgedwongen anders ingericht. Wij zijn heel blij met uw begrip voor deze situatie en de vele mooie reacties de we ontvangen. Veel patiënten hebben mondkapjes gebracht die wij kunnen gebruiken! Heel veel dank en blijf dit doen, ze zijn nog steeds nodig!

Door deze verandering is er vaak alleen telefonisch contact met u. We maken ook meer gebruik van al bestaande én nieuwe technologieën. We zien een toename van het gebruik van MijnGezondheid.net. U kunt hiermee digitaal met ons communiceren: e-consulten doen en laboratoriumuitslagen inzien. Ook beeldbellen wordt sinds deze week in enkele praktijken gebruikt.

Helaas is het voor ons nog niet mogelijk om de huisartspraktijken weer volledig open te stellen. Onze inzet wordt ook gevraagd op de corona-spoedpost in onze regio. Ook beperken we onze contacten om verspreiding van het virus door zorgverleners en door patiënten onderling te beperken.

Wij willen benadrukken dat patiënten alleen beoordeeld worden op de corona-spoedpost bij dringende klachten én verdenking op besmetting met het corona-virus. Op deze post wordt niet getest op het Corona-virus! U kunt hier alleen terecht op afspraak nadat u telefonisch bent verwezen door uw huisarts (doordeweeks) of door de huisartsenpost (in avond/nacht/weekeinden). Het is om veiligheidsredenen niet toegestaan om zonder afspraak of verwijzing deze speciaal ingerichte spoedpost te bezoeken.

Om in spoedsituaties en op de corona-spoedpost uw medische gegevens inzichtelijk te hebben is van het groot belang dat u toestemming geeft uw gegevens te delen. U kunt toestemming verlenen op deze website: https://www.volgjezorg.nl/inloggen-persoonlijke-omgeving. Daar kunt u ook inzien of u in het verleden al toestemming had verleend en aan wie. Zie ook https://www.volgjezorg.nl/toestemming.

Indien er wijzigingen zijn in onze aanpak dan wordt dit vermeld op https://alphenopeenlijn.nl/nieuws/laatste-nieuws, maar kunt u uiteraard ook terugvinden op de websites van de betreffende zorgverleners.

Met vriendelijke groet,
de zorgverleners van de aangesloten huisartsenpraktijken

Tot nader order blijft onderstaand beleid van kracht.

Huisartsen
Vanwege de corona-crisis is het noodzakelijk dat u ons voor vragen, afspraken eerst telefonisch benadert. Wij kunnen u niet aan de balie te woord staan!

U moet denken aan het corona-virus bij koorts (boven de 38 graden) of luchtwegklachten (hoesten, keelpijn, verkoudheid). Kom dan niet naar de praktijk. Bij milde of matige klachten moet u thuis afwachten. Bij twijfel, toenemende of ernstige klachten belt u de praktijk.

Heeft u vragen of wilt u informatie over het corona-virus, kijk dan op:
- www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus
- www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus

Brieven, labformulieren of -uitslagen of andere zaken kunt u telefonisch opvragen en ontvangen via e-mail. Bloedafnames voor controles stellen we tot nader order uit. Ook controles op verzoek van het ziekenhuis worden indien niet dringend noodzakelijk uitgesteld.

De wachttijd voor telefonisch advies kan langer zijn dan u van ons gewend bent door de telefonische drukte. Alleen bij levensbedreigende zaken drukt u de 1 voor spoed.

Voor afspraken bij alle zorgverleners in het centrum gelden dezelfde regels. Heeft u een afspraak maar heeft u koorts of luchtwegklachten stelt u de afspraak uit en ziekt u thuis uit. Bij toenemende of ernstige klachten belt u uw eigen huisarts.

Apotheek
De apotheken zijn niet dicht en zijn volledig in bedrijf maar leveren medicatie op een andere manier: voornamelijk via de afhaalkluis of via bezorging. Sommige apotheken werken met een sluis en daar kunt u geholpen worden: Ridderveld, Hoge Zijde, DagNacht, BENU Kerk en Zanen.

U wordt geïnformeerd per e-mail en/of SMS als uw medicatie klaar staat.

We vragen u vriendelijk geen geneesmiddelen te hamsteren. Er is in voldoende op voorraad in Nederland. Wel is de aanlevering van geneesmiddelen aan de apotheken in enkele gevallen met 1-2 dagen vertraagd vanuit de groothandels.

Heeft u vragen: neem contact op met uw apotheek, bij voorkeur per mail.

Fysiotherapie
Om de huisartsen en de ziekenhuizen niet nog meer te belasten blijven de fysiotherapiepraktijken open voor het geven van fysiotherapeutische zorg of om als aanspreekpunt te functioneren voor houding en beweging gerelateerde problemen.

Wij doen dit op de praktijk volgens de geldende regels van het RIVM, maar kunnen u ook telefonisch of via videobellen begeleiden.

Doelgroepen die wij op dit moment niet begeleiden zijn:
- Mensen met longproblemen
- Oncologische patiënten
- Kaakfysiotherapeuten behandelen niet meer inwendig

Diëtisten
Wij doen onze uiterste best om onze zorg op een verantwoorde manier voort te zetten. De aangesloten diëtisten praktijken werken via telefonische spreekuren en digitaal contact.

Nieuwsbrief voettekst

­