Hans van SelmCORONA: Huisartsen in het Groene Hart maken zich in een voor hen toch al heel drukke tijd op voor het toedienen van coronavaccins bij vele duizenden inwoners van dit gebied. ,,Het is even doorbijten, maar onze inzet is belangrijk in de strijd tegen het virus.”

Volgens de Alphense huisarts Hans van Selm maken hij en veel van zijn collega's nu al overuren en worden dat er binnenkort door de grote rol van huisartsen bij het vaccineren tegen corona nog meer. Ongeveer een derde deel van de inwoners van het Groene Hart komt de komende maanden in aanmerking voor zo'n prik van de huisarts.

Gijsbert-Jan van Breukelen: "Om het te kunnen volhouden is het wel belangrijk dat er geen tegenval­lers komen, zoals een corona-uit­braak in huisartsen­prak­tij­ken."

Volhouden
,,Alle hens aan dek dus”, zegt huisarts Gijsbertjan van Breukelen uit Woerden. ,,Maar om het te kunnen volhouden is het wel belangrijk dat er geen tegenvallers komen, zoals een corona-uitbraak in huisartsenpraktijken. Het is daarom van het grootste belang dat huisartsen en hun medewerkers net als ziekenhuispersoneel op heel korte termijn worden gevaccineerd, zodat de zorg en de vaccinaties niet in het gedrang komen.”

Van Breukelen was in oktober zelf geveld door het coronavirus en hij was die maand niet de enige in huisartsenpraktijk Kievitstraat in Woerden. ,,Maar liefst zeven medewerkers van ons team overkwam toen hetzelfde. Dan is het wel even heel pittig in een toch al drukke tijd om als praktijk goed te blijven functioneren.”

Huisarts Van Selm (gezondheidscentrum Dillenburg) kent ook verhalen van artsenpraktijken die zwaar zijn getroffen door het coronavirus. ,,Dat kun je er echt helemaal niet bij hebben in deze periode. Zeker niet in een kleinere praktijk, waarin vervanging moeilijk is. Het lijkt er nu op dat we als huisartsen zelf pas in de loop van februari in aanmerking voor een vaccin, hopelijk gaat dat nog veranderen.”

Beeldbellen
De Alphense arts signaleert dat tijdens de eerste coronagolf minder patiënten met ‘gewone‘ klachten de huisarts raadpleegden, uit vrees om in de praktijk besmet te worden met het coronavirus.

,,Mede door de opkomst van beeldbellen met de huisarts, waardoor er geen contact is met anderen, weten velen de zorg nu gelukkig weer goed te vinden. Beeldbellen is overigens niet altijd afdoende. Als iemand bijvoorbeeld een groeiende moedervlek heeft, wil ik die met eigen ogen zien en voelen. De overuren ontstaan, omdat we als huisartsen daarnaast druk zijn met de hulp aan coronapatiënten.”

Hans van Selm: "In onze praktijk zijn er nu meer coronapa­tiën­ten dan tijdens de eerste golf."

Dat wordt bevestigd door de Goudse huisarts Hackeng van praktijk Hackeng en Bakker. ,,In onze praktijk zijn er nu meer coronapatiënten dan tijdens de eerste golf. Vaccineren met het coronavaccin kost tijd, maar als het goed is wordt het in de loop van dit jaar daardoor wel veel rustiger voor ons, omdat corona dan onder controle is.”

Thuiswonenden
De ervaringen van de huisartsen in het Groene Hart komen overeen met bevindingen van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Deze organisatie pleit eveneens voor een spoedige vaccinatie van huisartsen en hun medewerkers, om te voorkomen dat huisartsenpraktijken door uitval van personeel in de problemen komen.

Het is de bedoeling dat huisartsen de komende maanden worden ingezet bij de vaccinatie van (een deel van) bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, thuiswonenden ouder dan 75 jaar en niet-mobiele thuiswonenden van 60 tot 75 jaar en mensen van 18 tot 60 jaar.

 

­